Over mij
Mijn naam is Marieke Goedegebure, eigenaar van NT2Spraak.
Al in de jaren negentig, toen ik de opleiding voor logopedist volgde, was ik geïnteresseerd in de uitspraak van anderstaligen. Wat maakt het Nederlands moeilijk om uit te spreken? Wat maakt iemand verstaanbaar? Hoe leer je dat, en wat is het resultaat? Ik deed praktijkervaring op in een centrum voor volwasseneneducatie, maar duidelijke antwoorden op mijn vragen kreeg ik niet.
Toen ik daarna in het audiologisch centrum van Dijkzigt ging werken, waar ik onder andere het spraakverstaan van slechthorenden testte met een woordjestest, vroeg ik me regelmatig af of de anderstalige patiënten míj niet verstonden, of dat ik de uitspraak van hun antwoorden niet goed interpreteerde.
De theorie
Om meer te leren over tweedetaalverwerving waagde ik de stap naar een universitaire opleiding: Toegepaste Taalwetenschap NT2 aan de VU. Ik leerde alles over tweedetaalverwerving en tweedetaalonderwijs. Voor mijn afstudeeronderzoek testte ik de effectiviteit van een zelf ontwikkeld computer-trainingsprogramma voor de uitspraak van lange en korte klinkers. De uitspraak van mijn onderzoeksgroep bleek alleen al door te luisteren te verbeteren.
Logopedist voor anderstaligen
Mijn eerste stappen als logopedist voor anderstaligen zette ik in Den Haag, bij het Mondriaan College. Het waren interessante maar ook roerige tijden. De overheid had besloten dat NT2-onderwijs niet meer alleen door ROC’s gegeven mocht worden, maar ook door particuliere taalbureaus, wat een re-organisatie op gang bracht. Voor logopedisten en veel NT2-docenten was helaas geen plek meer. Ik ging verder als freelancer en richtte in 2009 NT2Spraak op: een trainingsbureau voor het verbeteren van de spreekvaardigheid voor anderstaligen. In de jaren die volgden begeleidde ik met veel plezier anderstaligen die voor hun studie, werk of re-integratie beter en makkelijker Nederlands wilden spreken.
Boeken
In 2015 kreeg ik de kans om met Marilene Gathier mee te schrijven aan een lesboek: Beter Nederlands spreken. Ineens had ik een boek in handen waarin een heleboel van mijn praktijkkennis zat. Een geweldige ervaring om vervolgens les te kunnen geven uit mijn eigen boek!
Maar zoals John Lennon en Acda en de Munnik zeggen: Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt. In 2017 kon ik letterlijk geen stap meer verzetten. Uit onderzoek bleek dat ik verschillende vormen van reuma heb.
Ik besloot even een stapje terug te doen en mijn kennis en ervaring op papier te zetten. Met veel plezier begon ik aan Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen. En het plezier werd nog groter toen masterstudent Jeroen Hendriks zich meldde om literatuuronderzoek te doen naar verstaanbaar spreken. Onze samenwerking leidde tot een uitgebreide beschrijving van de huidige denkbeelden en prioriteiten binnen het uitspraakonderwijs.
Lees hier meer over mijn boeken en publicaties.
Toekomstplannen
Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen zal, behalve een leidraad voor docenten NT2, ook een leidraad worden voor mijn (online) activiteiten. Zo heb ik intussen een videoserie gemaakt bij het boek, getiteld ‘De eerste stappen’. Deze serie bevat 25 video’s waarin ik uitleg geef over de Nederlandse uitspraak in de stappen begrijpen, ervaren en letterkennis. Ook op dit moment ben ik bezig met een gaaf project waar ik in de herfst van 2021 eindelijk iets over kan vertellen…
Wil je op de hoogte blijven van mijn toekomstige activiteiten?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief: