Het toverstokje ⭐

Het is feest! 🥳 Deze maand is het precies 12 jaar geleden dat ik ben begonnen met NT2Spraak. In de beginjaren gaf ik vooral individuele begeleiding aan anderstaligen die voor werk of sollicitatie beter Nederlands wilden spreken. Later zijn daar ook trainingen en het ontwikkelen van lesmateriaal bijgekomen. Een mooi pakket kennis en ervaring om op terug te kijken en op verder te bouwen. Hoewel, volgens sommige mensen heb ik geen kennis en ervaring, maar…

Een toverstokje
Afgelopen maanden gaf ik een paar trainingen aan NT2-docenten over verstaanbaar spreken en de opzet van mijn nieuwste boek. Een deelnemer van de training zei op een gegeven moment met een zucht: ‘Als ik er niet uitkom dan stuur ik mijn cursisten wel naar jou toe.’ Hoe vaak ik dat de afgelopen jaren niet heb gehoord! En dan slaat de schrik me om het hart, want mijn werkweek bestaat ook maar uit een beperkt aantal uren…
‘En wat denk je dat ík dan doe?’ vraag ik dan: ‘Mijn toverstokje uit mijn bureaula trekken?’ 😉 Vaak denken mensen namelijk dat het logopedist-zijn mij magische krachten geeft. Super power, op basis van mijn kennis over communicatie en articulatie.
Was het maar waar!Wat ik wel doe? Ik luister goed, breng structuur aan, geef de cursist nuttige tips en informatie, kies luister- en spreekopdrachten die bij zijn/haar niveau en de situatie passen, zorg voor herhaling op verschillende manieren en daag hem of haar uit om het geleerde toe te passen.

Heel misschien wordt er ooit nog wel eens een drankje bedacht waarmee je binnen een dag een taal kunt leren. Of een chip waarmee we taalvaardigheid kunnen implanteren. Maar tot die tijd moeten we het gewoon zelf doen. Zonder toverstokje, maar met veel liefde. En met een paar tips en trucs, die ik graag met je deel…

____________________________________________________________________________

Tips en trucs voor NT2-docenten

Ik heb een groot deel van mijn kennis en ervaring met uitspraakonderwijs verwerkt in mijn boek  ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen.’ Allemaal kennis die jou als docent helpt gericht te luisteren, structuur aan te brengen, oefeningen te kiezen en de cursist te motiveren. Ook de komende maanden geef ik verschillende webinarsenonline trainingenop basis van het boek. Doe je mee?

Feiten en tips voor taalleerders

Leer je Nederlands als tweede taal? Download dan hier 8 Feiten en tips voor het verbeteren van je uitspraak!

____________________________________________________________________________

Dit bericht is een verkorte versie van mijn nieuwsbrief van februari. Wil jij op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Schrijf je in!