BLOG: Wel een piano, toch geen concertpianistLaatst had ik een online vergadering met een paar collega’s. We spraken over de verwachtingen die anderen soms hebben over ons werk. Zo denken veel mensen dat alle anderstaligen accentloos kunnen leren spreken. Ze maken dan vaak de vergelijking met koningin Maxima. 
Terwijl we daarover spraken, zag een collega opeens dat er een piano achter mij stond. Ze vroeg of ik even iets kon spelen. Ik zei gauw dat dat een slechte versie van ‘Vader Jacob’ zou worden. Ze is er gelukkig niet meer op teruggekomen. 😅

Waar te beginnen?

Hoe komt het eigenlijk dat ik een prachtige piano in huis heb, en toch geen goede pianist ben?
Wil ik geen piano spelen?  Juist wel: ik droom ervan om mijn favoriete hits te zingen en mijzelf daarbij op de piano te begeleiden.
Heb ik dan geen goed voorbeeld?  Jazeker: mijn man heeft jaren in een band gespeeld en speelt thuis nog regelmatig de sterren van de hemel.
Ben ik dan niet muzikaal?  Nou, ik heb ruim 20 jaar dwarsfluit gespeeld, dus volgens mij kan dat het probleem niet zijn.
Het probleem is vooral dat mijn gepingel totaal niet lijkt op wat ik in mijn hoofd heb, zodat ik bij de eerste poging al gefrustreerd raak. Ik heb geen idee wat ik moet doen om verder te komen dan ‘Vader Jacob’! 

Slimme aanpak

Toen ik hierover klaagde tegen een vriendin, zei ze: ‘Je kunt jezelf wel op de piano begeleiden hoor. Je hoeft echt niet elke week les te nemen tot je alle bekende melodieën met twee handen kunt spelen. Ik kan je in de herfstvakantie eerst een paar basisakkoorden leren, zodat je er lekker op los kunt zingen. Zo zijn de beste popmuzikanten begonnen!’ Wat slim! Ik kan nu al niet wachten tot de herfstvakantie! 

Van a tot z?

Wat voor pianospelen geldt, geldt ook voor verstaanbaar spreken in een tweede taal: De meeste volwassen NT2-cursist willen duidelijker spreken, maar hebben geen idee wat er anders moet. Moeten ze bij de ‘a’ beginnen met oefenen en doorgaan tot ze bij de ‘z’ zijn? Dat gaat erg lang duren. Voor veel cursisten tè lang, zeker als je moedertaal veel verschilt van het Nederlands, als taal ‘niet echt je ding is’, als je een drukke baan hebt of andere beslommeringen die tijd en aandacht vragen.
En denken dat je, door alle klanken van het Nederlands te oefenen, net zo goed leert spreken als koningin Maxima, is hetzelfde als denken dat je met een piano in huis net zo kunt spelen als Wibi Soerjadi: niet realistisch en ook niet erg motiverend.

Stap voor stap

Het is dus slimmer om te beginnen met datgene wat het snelst resultaat geeft. Dat motiveert ook om steeds een stapje vooruit te zetten. Maar dat kun je niet allemaal zelf bedenken. Daarvoor heb je iemand nodig die goed naar je luistert, weet waar je moet beginnen en je stap voor stap verder helpt. Zo hou je plezier in het spreken, en wie weet praat je dan over een paar jaar, als je de smaak te pakken hebt, Nederlands met een licht accent. Net als koningin Maxima. 🙂


Training ‘Werken aan Verstaanbaar Nederlands’

Ben jij NT2-docent en wil je je cursisten helpen om verstaanbaar te spreken door middel van een slimme aanpak?
In de training ‘Werken aan Verstaanbaar Nederlands’ leer ik je, aan de hand van mijn nieuwe boek
‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’, hoe je realistische doelen en prioriteiten kunt stellen. Je werkt een eigen casus uit en onderzoekt daarbij verschillende aspecten die van invloed zijn op de verstaanbaarheid.
Meer lezen en inschrijven.