Wat is ‘Dat spreekt vanzelf!’?

Naar aanleiding van het vorige bericht dat ik over Dat spreekt vanzelf plaatste, werd ik al verschillende keren gefeliciteerd met mijn nieuwe ‘boek’. Felicitaties zijn natuurlijk welkom, maar… ‘Dat spreekt vanzelf!’ is geen boek! Wat is het dan wel?

‘Dat spreekt vanzelf! is online oefenmateriaal waarmee je je spreekvaardigheid kunt verbeteren. Elk onderdeel bestaat uit verschillende spreekoefeningen rond een ’taalfunctie’. Taalfuncties zijn specifieke zinnetjes die je in een gesprek kunt gebruiken, zoals ‘Hoe laat is het?’, of ‘Ik zou graag een opleiding willen volgen’.

‘Dat spreekt vanzelf!’ bevat 40 van die taalfuncties, verdeeld over 10 thema’s. Dus 40 onderdelen in totaal. De eerste oefeningen zijn in elk onderdeel hetzelfde: uitleg van de taalfunctie, luisteren naar nieuwe woorden; luisteren naar een dialoog waarin de taalfunctie gebruikt wordt en de nieuwe woorden en zinnen nazeggen en terugluisteren.

Maar nu komt het leukste: het blijft niet bij luisteren en nazeggen! Want vervolgens ga je de zinnen die je hebt geoefend, gebruiken in kleine gesprekjes. Bijvoorbeeld door antwoord te geven op een vraag, door iets te vertellen naar aanleiding van een foto, of door virtueel te praten met iemand op video. Ook dit kun je allemaal opnemen en terugluisteren.

Als mensen mij vragen of je de uitspraak kunt leren uit een boek zeg ik altijd ‘Boeken praten niet’. Maar ‘Dat spreekt vanzelf!’… dat spreekt vanzelf! 😊

Wil je meer weten? Op www.datspreektvanzelf.nl lees je meer. Ook kun je daar een licentie aanschaffen of je aanmelden voor de gratis webinar voor NT2-docenten.