BLOG: Sta niet met je mond vol tanden deze week*!

* ‘Met je mond vol tanden staan’ – Spreekwoord: Niet weten wat je moet zeggen.

Deze week is het zover: iedereen wenst je fijne feestdagen, prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar. Als Nederlands je moedertaal is hoef je alleen maar de zoenen te ontwijken. 😉 Maar als Nederlands niet je moedertaal is, is het soms lastig om snel iets terug te zeggen.

Woorden

Waarom staan we toch vaak met onze mond vol tanden terwijl we een taal best goed begrijpen? Dat komt door het verschil tussen woorden die je (her)kent en de woorden die je actief gebruikt. Een woord als ‘petitie’ herken je bijvoorbeeld wel, maar dat woord gebruik je bijna nooit zelf. ‘Dankjewel’ zeg je heel vaak, dus dat gebruik je veel makkelijker. Als je snel wilt reageren moeten je dus de juiste woorden kennen èn die woorden vaak gebruiken.
Hoe doe je dat? Drie tips:

Tip 1 – Luister gesprekken af

Mensen afluisteren is niet netjes, maar iedereen doet het. En als je een taal leert, móét het! Zo leer je wat andere mensen zeggen in bepaalde situaties. En vaak blijkt dan dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dus luister eens wat andere mensen tegen elkaar zeggen, als je de bus instapt of bij de kassa staat.

Tip 2 – Kies een vast antwoord

Welk antwoord kun je kiezen als iemand je ‘Fijne feestdagen!’ wenst?
‘Dankjewel’ is het makkelijkst. Maar is wel een beetje eenzijdig: Wat iemand jou wenst, wens jij de ander natuurlijk ook. Daarom kun je in deze situaties bijna altijd ‘Hetzelfde’ gebruiken:
Fijne feestdagen! Hetzelfde!
Gelukkig nieuwjaar! Hetzelfde!
Prettige kerstdagen! Hetzelfde!
Fijn weekend! Hetzelfde!
Uitzondering: Gefeliciteerd met je verjaardag! Hetzelfde! Tenzij je een tweelingbroer of zus hebt. 😉

Tip 3 – Varieer

Lukt het je al om ‘Hetzelfde!’ terug te zeggen en hou je van variatie? Je kunt je antwoord natuurlijk altijd beginnen met ‘Dankjewel… hetzelfde!’

Ook kun je in plaats van ‘Hetzelfde!’ ook ‘Jij ook!’ of ‘U ook’ gebruiken. Je gebruikt ‘U ook!’ als je de ander niet kent, als hij of zij duidelijk ouder is en/of een hogere functie heeft dan jij. De koningin bijvoorbeeld, of de boekhouder van de andere afdeling die met pensioen gaat.
Ten slotte is er nog een minder gebruikte variant van ‘Hetzelfde!’: ‘Insgelijks!’ Ik zou hem zelf niet gauw gebruiken, maar het is wel handig om te weten dat het bestaat, zodat je hem kunt herkennen.

Ik wens je fijne feestdagen met een mond vol lekkers!