Spraakwaterval nr. 1, week 16

NT2Spraakwaterval
Aflevering 1; week 16
Spraakwaterval: vloed van woorden, of persoon die veel praat

Toen ik een paar weken geleden het ‘woord van vandaag’ naar jullie doorstuurde, kreeg ik veel positieve reacties.  Dit bracht mij op het idee om regelmatig een mail rond te sturen met sites en weetjes op het gebied van het Nederlands als tweede taal. Dit is de eerste.
Als je zelf een leuke site weet of iets interessants hebt gelezen, geef het dan aan mij door via dit mailadres: spraakwaterval@nt2spraak.nl. Veel leesplezier!

Uitdrukking
Er geen moer van snappen Je kunt zeggen: ‘Ik snap er geen moer van.’
Synoniem: ‘Ik begrijp er niets van’, ‘Ik snap er niks van’, ‘Ik snap er geen jota van’ en – minder netjes –  ‘Ik snap er geen reet van’. (reet= billen, achterwerk, kont)

Een moer kan twee verschillende betekenissen hebben:
1. Het ronde dingetje dat om een schroef of bout gedraaid wordt (zie foto)
2. Een ouderwets woord voor moeder: moe’er

Andere uitdrukkingen met moer:
Hij verkoopt de duvel en z’n ouwe moer (heel veel verschillende (oude) spullen)
Het kan me geen moer schelen (het interesseert me niet)
Dat ding is naar z’n malle moer (kapot)

Audio bij Spraakwaterval 1: uitdrukkingen met ‘moer

Leuke sites
Wil je elke dag een Nederlands woord of uitdrukking ontvangen via de mail? Meld je aan bij www.woordvanvandaag.nl of kijk op Dutch word of the day.
Ken je al genoeg Nederlandse woorden maar wil je ze beter leren spellen? Kijk dan eens op www.beterspellen.nl, ook hier kun je je inschrijven. Je krijgt dan elke dag een testje.

Het Spaanse Graan
Heb je weleens van de musical ‘My fair lady’ gehoord? Hierin leert professor Higgins het bloemenmeisje Eliza haar uitspraak verbeteren. Een bekend lied uit die musical is ‘Het Spaanse graan (heeft de orkaan doorstaan)’. Dit kun je heerlijk meegalmen onder de douche: een prima oefening om je mond ver open te doen bij de ‘aa’. Zorg er wel voor dat je niet teveel water binnenkrijgt. Nieuwsgierig? Beluister dit lied op youtube.

Hou je niet van musical maar wel Nick en Simon of Bløf? Mail me jouw favoriete Nederlandse liedje, dan zet ik het in de volgende NT2Spraakwaterval!

Oranje
Het is bijna 30 april, de dag dat alles en iedereen oranje kleurt. Weet jij waarom oranje de nationale kleur is en niet rood, wit of blauw? Bekijk hier het filmpje over waarom Willem van Nassau Willem van Oranje ging heten.
Vraag: Wat gebeurde er met neef René?
Stuur het antwoord naar spraakwaterval@nt2spraak.nl. Wie het eerste het goede antwoord mailt krijgt een leuk prijsje.

NT2Spraakbericht
In week 18, de week van 30 april tot en met 5 mei ben ik een weekje vrij. Dit betekent voor de meesten van jullie dat we één les overslaan.  Hopelijk is het dan wat mooier weer en warmer dan nu! En als het slecht weer is kun je natuurlijk gerust om extra huiswerk vragen. 😉

Hartelijke groet,

Marieke