Spraakwaterval 2, week 17

    NT2Spraakwaterval
Aflevering 2; week 17
Spraakwaterval: vloed van woorden, of persoon die veel praat

Wat leuk om jullie reacties te krijgen op de eerste nieuwsbrief! Het was wel even schrikken toen een cursist die nog maar net bij NT2Spraak is begonnen ‘Ik snap er geen moer van!’ tegen me zei, maar ik begreep al gauw dat het als compliment was bedoeld. De nieuwsbrief staat een beetje in het teken van verjaardagen. Die van de koningin en die van mij. Lees mijn blog over de gewoontes rondom de Nederlandse verjaardagsfeestjes op de website: https://nt2spraak.nl/?p=861.

Ken je een leuke site of heb je iets interessants gelezen, geef het dan aan mij door via dit mailadres: spraakwaterval@nt2spraak.nl. Veel leesplezier!

Uitdrukking
Nog lang niet jarig zijn – iets ongunstig kunnen verwachten
Een vader kan bijvoorbeeld tegen zijn puberzoon zeggen: “Als ik merk dat je hebt gerookt, ben je nog lang niet jarig!” En op Google vond ik dit krantenbericht:

Leuke sites
Ik hoor van veel cursisten dat ze gebruik maken van www.dutchgrammar.com voor de uitleg van grammaticaregels. Goeie tip!

Een andere leuke site is www.schooltv.nl/beeldbank. Hier zijn filmpjes mèt de uitgeschreven tekst te bekijken over interessante onderwerpen. Het voordeel van lezen en luisteren tegelijk is dat je direct goed weet hoe de woorden uitgesproken worden.

Mooi liedje
Het lied van deze week is ‘Geef mij nu je angst’ van Guus Meeuwis, volgens een cursiste ‘Het mooiste liedje ooit’. Je kunt op Youtube verschillende versies beluisteren, deze is inclusief tekst: http://youtu.be/WYgcLkfxUeo

Oranje boven
Helaas… Niemand heeft antwoord gegeven op de vraag Wat gebeurde er met neef René? die ik stelde naar aanleiding van het filmpje over Willem van Oranje. Het antwoord was: Hij ging de pijp uit, oftewel: Hij ging dood.

Schrijfproef
Mailen met een Nederlander is een goede oefening om je zinsbouw en woordenschat te verbeteren. Een soort taalmaatje, maar dan voor het schrijven. Ik wil een proef starten met zo’n ‘mailmaatje’ en 1 cursist. Heb je interesse? Laat het me weten. Wie het eerst komt, die het eerst maalt!

NT2Spraakbericht
Heb je mijn blog over verjaardagen al gelezen? Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met Nederlandse verjaardagen is. Zijn ze echt zo anders dan in jouw land? Schrijf een tekst van maximaal 1 A4-tje over Verjaardagen en mail het naar me, ik ben benieuwd naar je verhaal!

Hartelijke groet,

Marieke