Nieuw materiaal voor spreekoefeningen

Vorige week was ik in het Letterkundig museum in Den Haag (als je erheen wilt: vlak bij het Centraal station!). Een heerlijke plek als je van taal houdt. Alleen al het winkeltje bij de ingang is de moeite waard! Al vóór ik het museum ging bekijken had ik een paar taalspelletjes uitgezocht. Je ziet ze op de foto.

Waarom taalspelletjes?
Beter Nederlands spreken is een kwestie van aandachtspunten oefenen en toepassen. Oefenen betekent: steeds opnieuw proberen om het beter te doen. Met spelletjes kun je dingen herhalen zonder dat het vervelend wordt. En je kunt iets goed leren toepassen omdat je niet heel erg hoeft na te denken bij wát je moet zeggen, dus kun je meer nadenken bij hoe je het zegt.

Een voorbeeld
De Story Cubes op de foto zijn dobbelstenen met daarop symbolen voor activiteiten, plaatsen, personen. Om goed verstaanbaar te zijn moet je bij deze woorden extra goed de klemtoon laten horen. Dus als je met de dobbelstenen: een vliegtuig, een bus en het werkwoord ‘lopen’ gooit, zeg je: ‘We lopen naar het vliegtuig. Er is geen bus.’

Toepassen
Vaak is het toepassen van je aandachtspunten de lastigste stap. Je bent gewend om te praten zoals je praat. In de uitspraaktraining kijken we ook wat voor jou de beste manier is om deze stap te nemen.