Jarig

Vrijdag word ik veertig! Een mijlpaal en een mooi moment om een blog over verjaardagen te schrijven. Veel van onze verjaardagsgewoontes blijken buiten de grenzen helemaal niet te bestaan. Een stukje over typisch Nederlandse verjaardagsgewoontes dus.

Het begint met de verjaarskalender. Iedereen weet dat die bij Nederlanders op de wc hangt. Waar anders kun je rustig lezen? Als je bij vrienden naar het toilet gaat, controleer je of je naam bij de juiste datum staat. Sta je erop? Gefeliciteerd! Je hebt een vaste plaats veroverd binnen de vriendenkring of familie.

En dan het feestje. Vaak wordt er tijdens NT2-lessen een beetje gelachen om de Nederlandse verjaardagen waarbij iedereen in een kring zit te praten. Maar toen ik tijdens zo’n discussie aan een Engelse cursist vroeg wat hij zelf deed op een verjaardag zei hij: “Eh, we zitten in de kamer… en we praten…”
Cursistes vertellen me weleens dat zij thuis dansen tijdens een feestje. Dat lijkt me leuk, dat zul je Nederlanders niet zo gauw zien doen. Toch zitten we ook niet altijd stil in een kring. Mijn vrienden vieren hun verjaardag ook vaak met een (strand)wandeling en/of een middag in een café.

Een apart onderdeel van zo’n verjaardagsfeest is het feliciteren van alle bezoekers. Dit vind ik ook een rare gewoonte. Het is toch niet leuk om 20 vreemde handen te moeten schudden (of 40 iets minder vreemde wangen te zoenen 😉 en ‘gefeliciteerd’ te mompelen? Dat ritueel mag van mij onmiddellijk worden afgeschaft.
Maar cadeautjes uitpakken als je ze krijgt, vind ik wel weer veel leuker dan alles nog ingepakt op een plank zetten. Dit gebeurde mij een keer bij een Pools feestje. Ik had mijn best gedaan op het uitkiezen van een leuk cadeau en vond het erg jammer dat ik niet kon zien wat de jarige ervan vond!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verplichte koffie/thee met taart als je binnenkomt (het maakt niet uit hoe laat het is) en de verjaardagsliedjes. (luister hier naar een bijzonder Youtubeversie van Lang zal ze leven)

Hoe ik mijn verjaardag ga vieren? Ik heb nog geen idee, want mijn familie organiseert een verrassingsfeest! Ik ben heeeeeel benieuwd, maar we gaan vast niet in een kring zitten! Eén ding weet ik al wel: de vlaggen hangen uit op mijn verjaardag. Al 40 jaar, want prins Willem Alexander is vijf jaar vóór mij op dezelfde dag geboren. Misschien wordt mijn verjaardag dus nog wel eens ‘Koningendag’!