De Uitspraak van het Nederlands in Europa



De uitspraak van het Nederlands in Europa

Over ongeveer 6 weken komt er weer een grote groep buitenlandse studenten Nederlands naar ons land. Zij zijn uitgenodigd door de Nederlandse TaalUnie voor een drieweekse zomercursus. Deze cursus bestaat uit taallessen, culturele avonden en excursies.
Wie zijn deze studenten en waarom studeren ze Nederlands? In dit artikel van het Taaluniecentrum lees je er meer over. Hieronder een kleine indruk van mijn ervaringen als uitspraakdocent vorig jaar.

Het verschrikkelijke meer

Vorig jaar gaf ik voor het eerst uitspraaktraining aan deze zeer enthousiaste, hooggeschoolde groep jonge mensen. De meesten waren nog nooit in Nederland geweest. Een interessante ervaring dus, zowel voor mij als voor hen!

Op mijn vraag wat ze het lastigste Nederlandse woord vonden om uit te spreken, noemde driekwart het woord ‘verschrikkelijk’. Mijn aanwijzing om de ch uit het woord weg te laten was verhelderend: ‘versrikkelijk’ klinkt namelijk exact hetzelfde!

Een andere tongbreker was het woord ‘meer’. Vanwege de hittegolf die zomer werd het meertje in de buurt vaak bezocht. Dit leverde soms wat frustratie op: het is maar een kort woordje, maar hoe moet die klinker nou klinken? Weten dat de ee voor de r wordt uitgesproken als de ‘i’ van ‘vis’ maakt het allemaal een stuk makkelijk. De klinker in ‘meer’ is dus een slappe klank, die bovendien een beetje wordt uitgerekt: [mI:r].

Klemtoon

Behalve aan de klanken hebben we ook aandacht besteed aan de klemtoon en het ritme van het Nederlands. De plaats van de accenten in de zin zijn heel bepalend voor de verstaanbaarheid en de authenticiteit van de spraak.

Ook de uitspraak van de klemtoon wordt bepaald door de moedertaal. De studenten in het artikel komen onder andere uit Polen en Hongarije. Zij gaan ongetwijfeld stemmen voor de Europese verkiezingen. Maar gezien het klemtoonpatroon in hun eigen taal zullen ze waarschijnlijk spreken over de Europese verkiezingen (Pools, klemtoon op de voorlaatste lettergreep) en Europese verkiezingen (Hongaars, klemtoon op de eerste lettergreep).

Deze zomer gaan we ook daar weer mee aan de slag. Ik heb er nu al zin in. Maar eerst stemmen!