BLOG: Ik leer je de v van vuurwerkverbod uitspreken

Allereerst wens ik je een voorspoedig 2020!
Heb je een leuk Oud en Nieuw gehad?
In mijn woonplaats Leiden was er een vuurwerkverbod in de binnenstad. Daardoor het was iets rustiger dan de jaren hiervoor.
Ik vond dat wel fijn. Ik vind vuurwerk prachtig hoor, het maakt alleen zoveel lawaai!
Maar je denkt toch niet dat ik een hele blog over vuurwerk wil praten? 😉 Ik ga het hebben over de uitspraak van de letter ‘v in het Nederlands.

Verschillende v’s

De letter ‘v’ werd door de Romeinen gebruikt om twee klanken te schrijven: de w en de oe.
Ook nu nog wordt de ‘v’ in veel talen uitgesproken als een w. In sommige talen komt de letter ‘v’ niet in het alfabet voor. Bijvoorbeeld in het Pools. Maar ook de Polen spreken de ‘v’ in leenwoorden uit als een w: ‘Viktor’ klinkt in het Pools dus als Wiktor. In het Spaans klinkt de ‘v’ juist als een b, en in het Duits als een f. Kortom: de letter ‘v’ heeft veel verschillende verschijningsvormen.

Pffffff!

De klanken v, w en f lijken heel erg op elkaar: bij alle drie zet je je boventanden op je onderlip. Bij de f blaas je alleen lucht naar buiten en bij de v blaas je met stemgeluid. (Doe even mee, dan snap je het meteen!)
Bij de w blaas je niet, maar laat je alleen je onderlip los. Dat is trouwens alleen zo voor de ‘w’ aan het begin van een lettergreep. Aan het eind van een lettergreep spreken we de ‘w’ uit als als een een oe, met ronde lippen. Vergelijk de w in wie en wat maar eens met de w in vrouw en duwen.

Spreek de v uit als een f

In Nederlands wordt de letter ‘v’ meestal uitgesproken als een korte f. Sterker nog: meestal MOET je een f gebruiken. Het Nederlands heeft namelijk geen stemgeluid bij klanken die aan het eind van een lettergreep staan. Je ziet dit ook aan de spelling: wij geven – ik geef; wij geloven – ik geloof.
Ook als de ‘v na een k of een t (of een andere scherpe klank) komt verandert hij in een f:  ‘Wat vind jij’ wordt uitgesproken als [Wat fint jij? ]  Dat is een vaste regel in het Nederlands.
Kortom: heb jij moeite met de uitspraak van de ‘v’? Vervang alle v’s gewoon door een f! En wees niet bang: er zijn geen v-woorden die van betekenis veranderen als je ze met een f uitspreekt.

Ik wens je alvast een fantastische februari!