Antwoord op vijf veelgestelde vragen

Ik kreeg deze maand verschillende vragen over het nieuwe boek ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’. Hieronder mijn antwoorden.

Wat is het verschil tussen ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’ en ‘Beter Nederlands spreken’?
Goeie vraag! Er is namelijk een belangrijk verschil in het onderwerp en de opzet van deze twee boeken.
Het blauwe boek ‘Beter Nederlands spreken’ is een spreekvaardigheidsmethode. De cursist gebruikt dit boek om, met hulp van een docent of andere moedertaalspreker, zijn/haar spreekvaardigheid te verbeteren. Spreekvaardigheid wil zeggen: woordenschat, grammatica en uitspraak.
Het gele boek ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’ is een boek voor de NT2-docent. Het geeft de docent handvatten voor het verbeteren van de verstaanbaarheid van NT2-cursisten. In dit boek worden alle aandachtspunten op het gebied van spreekritme, klemtoon, intonatie, verbonden spraak en klanken aangeboden in zeven stappen. Het is niet nodig om het hele boek door te werken, de docent luistert eerst wat er nodig is om de verstaanbaarheid van de cursist te verbeteren en biedt dit aan in de volgorde van het boek. Mijn advies is om het eerste deel over lettergrepen, klemtoon, spreekritme en intonatie met elke cursist te behandelen, en vervolgens die specifieke klanken aan bod te laten komen die lastig zijn voor de cursist.

Kan ik ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’ ook bij jou bestellen?
Ja, dat kan! Het boek is in elke – online – boekwinkel te krijgen, maar bij mij krijg je 10% korting en gratis verzending, zolang de voorraad strekt. Ik zet er zelfs een handtekening in als je dat wilt. 😊 Stuur me een berichtje als je bij mij wilt bestellen, en vergeet niet je adresgegevens door te geven voor de factuur.

Is er een verband tussen de videoserie ‘De eerste stappen’ en het boek ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’?
Dat verband is er zeker :). Voor de videoserie ‘De eerste stappen’ heb ik van elk aandachtspunt uit het boek de eerste drie stappen op video uitgelegd. Die drie stappen staan dus óók in het boek beschreven, maar omdat het over uitspraak gaat, is beeld en geluid veel informatiever. Je kunt de video’s zelf bekijken of als ‘uitleg’ in de klas afspelen. De stappen 4 t/m 7 staan in het boek en op de website bij het boek.

Kan mijn cursist de oefeningen van Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen ook zelf op een website doen?
Dat kan binnenkort. Met de code in het boek heeft de docent al toegang tot de website. Uitgeverij Coutinho werkt nu aan een website voor cursisten. Hierop kunnen zij de luister- en uitspraakoefeningen zelfstandig doen.

Kan ik een training bij jou volgen over uitspraakonderwijs?
Jazeker! In de online training ‘Werken aan Verstaanbaar Nederlands’ leer ik je aan de hand van ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’hoe je effectief uitspraakonderwijs kunt geven. Je stuurt een eigen casus in, waarvoor je tijdens de training een plan gaat maken. We onderzoeken eerst de aspecten die van invloed zijn op de verstaanbaarheid; we luisteren met elkaar naar de aandachtspunten en bespreken wat de meest effectieve aanpak is.
Na een maand komen we nog een keer (online) bij elkaar om de ervaringen en eventuele vragen te bespreken. De training wordt online gegeven in kleine groepjes van maximaal 6 deelnemers.
Er zijn nog een paar plekjes vrij voor de training op 11 december.