3 Tips voor een goed gesprek in een restaurant

Een paar weken geleden gaf een van mijn beste vriendinnen een etentje in een restaurant. Het was supergezellig: veel gasten, muziekje aan, kaarsjes op tafel… Mijn vriendin zat tegenover mij, want wij wilden even rustig bijkletsen. En het was maar goed dat ze zo dichtbij zat, want het was onmogelijk om de mensen te verstaan die iets verder weg zaten. Niet dat ze zo onduidelijk spraken, maar omgevingslawaai zorgt er nou eenmaal voor dat je elkaar minder goed verstaat.

“Omgevingslawaai zorgt ervoor dat je elkaar minder goed verstaat.” [button style=”btn-link btn-sm btn-block” icon=”glyphicon glyphicon-play” align=”left” iconcolor=”#a00101″ type=”link” target=”true” title=”Luister hier naar restaurantlawaai” link=”https://soundcloud.com/beeldengeluid/geroezemoes-van-publiek-in” linkrel=””]

Jij kent zo’n situatie vast ook wel. As je een andere moedertaal hebt dan het Nederlands, hoor je waarschijnlijk best vaak: ‘Wat zeg je?’ Om jouw accent te begrijpen moet de ander namelijk net iets meer moeite doen: hij/zij heeft ongeveer 4 dB méér geluid nodig om jou goed te kunnen verstaan. Omgevingslawaai maakt het nog eens extra moeilijk. Dat is handig om te weten.  Niet dat je nu met een megafoon naar een feestje moet gaan, maar als je ietsje harder praat, komt de boodschap al beter over.

“De luisteraar heeft ongeveer 4 dB méér geluid nodig om jouw accent goed te kunnen verstaan.”

Natuurlijk is een hele avond schreeuwen geen goed idee. Daarom een paar tips voor spreken in lawaai:

Tips voor anderstaligen

Tip 1. Leg nadruk op de woorden met de meeste informatie, dus:
‘Ik wil graag de GEItenkaassalAde als VOORgerecht en de BIEFstuk met paTAT als HOOFDgerecht.’

 

Tip 2. Beweeg je mond wat meer. Zo kan het geluid er beter uit. Vooral bij de [a], [aa], [e], [ui], [ei] en [au] mag je mond flink open!
Tip 3. Kijk de ander aan en gebruik je mimiek. Non-verbale informatie is een groot deel van de boodschap!

Een goede voorbereiding begint bij de basis. Daarom ook een paar tips voor in de NT2-les:

Tips voor NT2-docenten

Tip 1. Vraag tijdens de les eens aan de ene cursist wat de andere heeft gezegd. Voor cursisten is het ook moeilijker om elkaars Nederlands – met hun accenten – te verstaan. Soms haken ze daardoor af en luisteren alleen nog naar de docent.
Tip 2. Daag de cursisten uit zo verstaanbaar mogelijk te praten door de nadruk op de belangrijkste woorden te leggen. (Zie tip 2 hierboven.) Het verschil zal je verbazen!
Tip 3. Zet eens een muziekje aan in de klas zodat de cursisten extra hun best moeten doen om verstaan te worden.

Heb je andere tips of opmerkingen? Laat een berichtje achter! Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wil jij ook beter Nederlands spreken?