3 tips om zelf je uitspraak te verbeteren

3 tips om zelf je uitspraak te verbeteren.

De uitspraak van het Nederlands kan best lastig zijn.
Kom jij ook weleens woorden tegen die je niet goed kunt uitspreken?

In deze blog geef ik drie belangrijke tips om zelf te oefenen.

Tip 1 – Oefen kort en vaak
Als je een nieuwe gewoonte wilt leren, is het beter om elke dag een paar keer 5 minuten te oefenen dan één keer een uur. Er is altijd wel een momentje te vinden, bijvoorbeeld in de auto, op het toilet, tijdens het koken… een van mijn cursisten oefent zelfs terwijl ze de hond uitlaat! Maak voor jezelf een herinnering: plak een post-it op je telefoon, zet elk uur een wekker of hang je oefenwoorden op de koelkast.

Tip 2 – Oefen met woorden die je vaak gebruikt
Ben je aan het oefenen met de ‘g’, oefen dan met de woorden ‘dag, graag, geen en goed’. Die gebruik je vaak. Laat niemand je vertellen dat je moet beginnen met ‘achtententachtig schollen in Scheveningen’. Die woorden gebruik je namelijk nóóit en zullen daarom ook geen gewoonte worden!

Tip 3 – Vraag feedback
Twijfel je of je uitspraak beter wordt? Vraag iemand om feedback te geven op wat je hebt geoefend. Zegt hij/zij ‘ja, de ‘g’ klinkt nu goed maar de ‘a’ klinkt een beetje anders’, wees dan tevreden en zet de ‘a’ op je lijstje voor de volgende keer.

Je ziet dat het eigenlijk heel makkelijk is… Maar let op: het oefenen van je uitspraak en het voeren van een gesprek zijn twee verschillende dingen. Probeer het lastige woord in het begin dus niet meteen tijdens een gesprek goed te gebruiken, maar geef jezelf de tijd om het woord eerst te automatiseren.

Veel succes!

Meer lezen over het verbeteren van jouw uitspraak of dat van je cursisten? Lees de nieuwsbrief van november.