Trainer en eigenaar Marieke Goedegebure

De praktijk

Al in de jaren negentig, toen ik de opleiding voor logopedist volgde, was ik geïnteresseerd in de uitspraak van anderstaligen. Wat maakt het Nederlands moeilijk om uit te spreken? Wat maakt iemand verstaanbaar? Hoe leer je dat, en wat is het resultaat? Ik deed  praktijkervaring op in een centrum voor volwasseneneducatie, maar duidelijke antwoorden kreeg ik niet.

De theorie

Na een aantal jaren als onderzoeksmedewerker bij een onderzoeksproject voor slechthorenden, waagde ik de stap naar de opleiding Toegepaste Taalwetenschap NT2 aan de VU. Daar leerde ik alles over tweedetaalverwerving en tweedetaalonderwijs. Ik studeerde af met een onderzoek naar de effectiviteit van een zelf ontwikkeld computer-trainingsprogramma voor de uitspraak van lange en korte klinkers. Deze cartoon van Fokke en Sukke stond op mijn afstudeerscriptie:

Logopedist voor anderstaligen

Mijn eerste stappen als logopedist voor anderstaligen maakte ik in Den Haag, bij het Mondriaan College. Het waren interessante maar ook roerige tijden. De overheid had besloten dat NT2-onderwijs niet meer alleen door ROC’s gegeven mocht worden, maar ook door particuliere taalbureaus, wat een re-organisatie op gang bracht.

NT2Spraak

Ik besloot als freelancer aan de slag te gaan en richtte in 2009 NT2Spraak op: een trainingsbureau voor het verbeteren van de spreekvaardigheid voor anderstaligen. In de jaren die volgden begeleidde ik met veel plezier anderstaligen die voor hun studie, werk of re-integratie om beter en makkelijker Nederlands wilden spreken.

Beter Nederlands spreken

In 2006 kreeg ik de kans mee te schrijven aan een lesboek, Beter Nederlands spreken, met Marilene Gathier. Ineens had ik een boek in handen waarin een heleboel van mijn kennis en ervaring in zat. Een leuke ervaring, die smaakte naar méér!

Het NT2Spraak College

Ook had ik mijn oude liefde, de computertraining weer gevonden. Ik begon met het ontwikkelen van trainingen op mijn online school: het NT2Spraak College. Mijn droom is om online uitspraaktrainingen te combineren met persoonlijke feedback en voortgangsgesprekken, en die droom krijgt steeds meer vorm.

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen

Afgelopen jaar mocht ik nóg een boek schrijven: Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen. Dit is een leidraad voor NT2-docenten geworden. Hierin combineer ik een boek met al mijn kennis en ervaring met afwisselende uitspraakoefeningen op de bijbehorende website.

Toekomstplannen

Mijn nieuwe boek zal, behalve een leidraad voor docenten NT2, ook een leidraad worden voor mijn online activiteiten. Ik ontwikkel momenteel een online uitspraakcursus voor anderstaligen, en nieuwe webinarserie voor docenten NT2. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: