Alles over de uitspraak van het Nederlands als tweede taal

Mijn lesmateriaal

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen – boek en website (april 2020)

Een verstaanbare cursist is een succesvolle cursist. Juist als de woordenschat en grammatica nog niet perfect zijn, zorgen een goede verstaanbaarheid en luistervaardigheid voor meer en beter contact met Nederlanders. Maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk om verstaanbaarheid in te passen in de NT2-les. Waar begin je mee? En hoe?

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen biedt NT2-docenten informatie over de klemtoon, het spreekritme, de intonatie en articulatie van klanken van het Nederlands, waarbij telkens ook de invloed van de moedertaal van de cursisten belicht wordt. Alle aspecten van verstaanbaarheid  worden uitgewerkt in zeven praktische stappen; begrijpen, ervaren, letterkennis, luisteren, oefenen, doen en actie! De laatste twee stappen bestaan uit opdrachten en spelletjes waarmee het geleerde binnen en buiten de les kan worden toegepast. Docenten krijgen ook tips voor het geven van feedback en het bijsturen van de uitspraak. Hiermee heeft de docent een complete leidraad in handen die bruikbaar is voor elk taalniveau.

Op de website vinden docenten luister-, uitspraak- en letterkennisoefeningen, overzichten, werkbladen en een voortgangsoverzicht. Cursisten kunnen, door een code aan te schaffen, de oefeningen, overzichten en werkbladen op de site zelfstandig gebruiken.

Beter Nederlands spreken – boek en website

Spreken en verstaan zijn de vaardigheden die je in het dagelijks leven het hardst nodig hebt. Cursisten hebben vaak behoefte aan meer oefening voor uitspraak en spreekvaardigheid. Maar waar haal je al die oefeningen vandaan? Het boek Beter Nederlands spreken (Marilene Gathier en Marieke Goedegebure) biedt spreekopdrachten en uitspraakoefeningen voor anderstaligen van niveau A1 tot en met B1. Ook grammatica en woordenschat komen ruim aan bod.

De hoofdstukken zijn thematisch en binnen het hoofdstuk worden de oefeningen steeds iets moeilijker. Bij het boek hoort ook een uitgebreide website met een grote hoeveelheid uitspraakoefeningen voor klanken, klemtoon en intonatie.
Meer weten? Ga naar Beter Nederlands spreken.

Het NT2Spraak College – online uitspraaklessen

Wil je je cursisten helpen met het verbeteren van hun verstaanbaarheid, maar vind je het lastig om precies uit te leggen wat ze moeten doen? In de online lessen van het NT2Spraak College doe ik dat voor jou! Je kunt de lessen zelf volgen als deskundigheidsbevordering, of in de les gewoon afspelen voor je cursisten.

Webinarserie ‘Van Assimilatie tot Zinsaccent’

Luister lekker lui op de bank naar de webinarserie ‘Van Assimilatie tot Zinsaccent’! In zes online lessen neem ik je mee langs de klanken, klemtoon en intonatie van het Nederlands. Je leert wat de uitspraak moeilijk maakt voor anderstaligen en hoe je ze kunt helpen om verstaanbaar te spreken. Een must voor elke NT2-docent!


Materiaal voor uitspraakonderwijs

Download dit document en je hebt al het beschikbare materiaal voor het oefenen van de uitspraak op een rij. Ken jij recent materiaal dat in deze lijst ontbreekt? Neem gerust contact met me op!

 

Achtergrondinformatie

Hieronder vind je een aantal interessante websites en artikelen op het gebied van de uitspraak van anderstaligen:

Websites over moedertaalinvloed

Recensies van lesmateriaal

Artikelen over verstaanbaar spreken

Didactiek

Aspecten van verstaanbaarheid

Specifieke doelgroepen

 

Meer handige tips ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: