Lesmateriaal voor docenten

Zoek je lesmateriaal voor het verbeteren van de uitspraak? Op deze pagina vertel ik je alles over mijn boeken, je kunt gratis een materialenlijst downloaden en ik heb interessante achtergrondinformatie en literatuur voor je op een rijtje gezet. Ten slotte lees je alles over mijn aanbod van trainingen en webinars over de verstaanbaarheid van het Nederlands.

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen – boek en website

Een verstaanbare cursist is een succesvolle cursist. Juist als de woordenschat en grammatica nog niet perfect zijn, zorgen een goede verstaanbaarheid en luistervaardigheid voor meer en beter contact met Nederlanders. Maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk om verstaanbaarheid in te passen in de NT2-les. Waar begin je mee? En hoe?

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen biedt NT2-docenten informatie over de klemtoon, het spreekritme, de intonatie en articulatie van klanken van het Nederlands, waarbij telkens ook de invloed van de moedertaal van de cursisten belicht wordt. Alle aspecten van verstaanbaarheid  worden uitgewerkt in zeven praktische stappen; begrijpen, ervaren, letterkennis, luisteren, oefenen, doen en actie! De laatste twee stappen bestaan uit opdrachten en spelletjes waarmee het geleerde binnen en buiten de les kan worden toegepast. Docenten krijgen ook tips voor het geven van feedback en het bijsturen van de uitspraak. Hiermee heeft de docent een complete leidraad in handen die bruikbaar is voor elk taalniveau.

Op de website vinden docenten luister-, uitspraak- en letterkennisoefeningen, overzichten, werkbladen en een voortgangsoverzicht. Cursisten kunnen, door een code aan te schaffen, de oefeningen, overzichten en werkbladen op de site zelfstandig gebruiken.

Beter Nederlands spreken – boek en website


Spreken en verstaan zijn de vaardigheden die je in het dagelijks leven het hardst nodig hebt. Cursisten hebben vaak behoefte aan meer oefening voor uitspraak en spreekvaardigheid. Maar waar haal je al die oefeningen vandaan? Het boek Beter Nederlands spreken (Marilene Gathier en Marieke Goedegebure) biedt spreekopdrachten en uitspraakoefeningen voor anderstaligen van niveau A1 tot en met B1. Ook grammatica en woordenschat komen ruim aan bod.

De hoofdstukken zijn thematisch en binnen het hoofdstuk worden de oefeningen steeds iets moeilijker. Bij het boek hoort ook een uitgebreide website met een grote hoeveelheid uitspraakoefeningen voor klanken, klemtoon en intonatie.
Meer weten? Ga naar Beter Nederlands spreken.

Materialenlijst


In dit document (gratis download) heb ik al het beschikbare uitspraakmateriaal voor het NT2-onderwijs op een rij gezet. Naast de materialenlijst krijg je bovendien nog drie leuke werkvormen cadeau.

Ken jij recent materiaal voor uitspraakonderwijs dat in deze lijst ontbreekt? Neem gerust contact met me op!

Achtergrondinformatie

 Kennis over verstaanbaar spreken en specifieke moedertaalproblemen kan je helpen om uitspraakproblemen beter te plaatsen. Hieronder vind je een aantal interessante websites en artikelen over de uitspraak van anderstaligen:

Websites over de invloed van de moedertaal

Artikelen over verstaanbaar spreken

Trainingen en webinars

Ik geef regelmatig trainingen en webinars aan NT2-docenten.
Het aanbod voor winter/voorjaar 2021:

Webinar ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’ – 

Tijdens deze webinar leer je hoe het boek en de website zijn opgebouwd, hoe je de uitspraak kunt beoordelen, wat de zeven stappen zijn, en welke prioriteiten je kunt stellen bij het verbeteren van de verstaanbaarheid van NT2-cursisten. De webinar duurt anderhalf uur.

Training ‘Werken aan Verstaanbaar Nederlands –

In deze training leer ik je aan de hand van jouw eigen casus en mijn nieuwe boek ‘Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen’ hoe je realistische doelen en prioriteiten kunt stellen binnen je uitspraakonderwijs. Zo kun je je NT2-cursisten gerichter en effectiever helpen om hun verstaanbaarheid te verbeteren en… word jij de uitspraakspecialist van jouw team!

Training op maat –

Wil jij met jouw team gerichter werken aan de verstaanbaarheid van jullie cursisten? Neem contact met me op voor een vrijblijvend voorstel op maat!

Meer handige tips ontvangen?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief: