Producten en diensten voor NT2-docenten

Op deze pagina vind je alle informatie voor de NT2-docent over de uitspraak van het Nederlands als tweede taal. Ik vertel je over het door mijzelf ontwikkeld materiaal, je kunt gratis een lijst downloaden met al het materiaal wat op dit moment beschikbaar is (plus drie leuke werkvormen!) en ik heb interessante achtergrondinformatie en literatuur voor je op een rijtje gezet.

Inhoud van deze pagina

Mijn lesmateriaal

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen – boek en website (september 2020)

Een verstaanbare cursist is een succesvolle cursist. Juist als de woordenschat en grammatica nog niet perfect zijn, zorgen een goede verstaanbaarheid en luistervaardigheid voor meer en beter contact met Nederlanders. Maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk om verstaanbaarheid in te passen in de NT2-les. Waar begin je mee? En hoe?

Verstaanbaar Nederlands in zeven stappen biedt NT2-docenten informatie over de klemtoon, het spreekritme, de intonatie en articulatie van klanken van het Nederlands, waarbij telkens ook de invloed van de moedertaal van de cursisten belicht wordt. Alle aspecten van verstaanbaarheid  worden uitgewerkt in zeven praktische stappen; begrijpen, ervaren, letterkennis, luisteren, oefenen, doen en actie! De laatste twee stappen bestaan uit opdrachten en spelletjes waarmee het geleerde binnen en buiten de les kan worden toegepast. Docenten krijgen ook tips voor het geven van feedback en het bijsturen van de uitspraak. Hiermee heeft de docent een complete leidraad in handen die bruikbaar is voor elk taalniveau.

Op de website vinden docenten luister-, uitspraak- en letterkennisoefeningen, overzichten, werkbladen en een voortgangsoverzicht. Cursisten kunnen, door een code aan te schaffen, de oefeningen, overzichten en werkbladen op de site zelfstandig gebruiken.

Beter Nederlands spreken – boek en website


Spreken en verstaan zijn de vaardigheden die je in het dagelijks leven het hardst nodig hebt. Cursisten hebben vaak behoefte aan meer oefening voor uitspraak en spreekvaardigheid. Maar waar haal je al die oefeningen vandaan? Het boek Beter Nederlands spreken (Marilene Gathier en Marieke Goedegebure) biedt spreekopdrachten en uitspraakoefeningen voor anderstaligen van niveau A1 tot en met B1. Ook grammatica en woordenschat komen ruim aan bod.

De hoofdstukken zijn thematisch en binnen het hoofdstuk worden de oefeningen steeds iets moeilijker. Bij het boek hoort ook een uitgebreide website met een grote hoeveelheid uitspraakoefeningen voor klanken, klemtoon en intonatie.
Meer weten? Ga naar Beter Nederlands spreken.

Het NT2Spraak College – online uitspraaklessen


Wil je je cursisten helpen met het verbeteren van hun verstaanbaarheid, maar vind je het lastig om precies uit te leggen wat ze moeten doen? In de online lessen van het NT2Spraak College doe ik dat voor jou! Je kunt de lessen zelf volgen als deskundigheidsbevordering, of in de les gewoon afspelen voor je cursisten.
Probeer het uit met de GRATIS Uitspraakcursus voor de UU.

Webinarserie ‘Van Assimilatie tot Zinsaccent’


Luister lekker lui op de bank naar de webinarserie ‘Van Assimilatie tot Zinsaccent’! In zes online lessen neem ik je mee langs de klanken, klemtoon en intonatie van het Nederlands. Je leert wat de uitspraak moeilijk maakt voor anderstaligen en hoe je ze kunt helpen om verstaanbaar te spreken. Een must voor elke NT2-docent!

Klinkerdobbel


Klinkerdobbel is een uitdagend dobbelspel waarbij je woorden moet bedenken met de gegooide klanken en lettergrepen. Dit vereist klankkennis, kennis van lettergrepen en spelling. Het spel kan in moeilijkheidsgraad worden aangepast. Een nuttige en leuke oefening voor tijdens de NT2-les!

Het spel bevat drie dobbelstenen, een scoreblok en een folder met spelregels, verpakt in een mooi stevig doosje.

Klinkerdobbel is verkrijgbaar bij Pen & Pion.

Didactisch advies spreekvaardigheid


Sommige cursisten hebben een matige spreekvaardigheid vergeleken met hun taalniveau. Als docent NT2 weet je niet altijd hoe je hen verder kunt helpen.

Ik heb veel ervaring met training van de spreekvaardigheid en kan je adviseren over aandachtspunten, de wijze van feedback en lesmateriaal. Je hoeft niet naar Leiden te komen, een (video-)opname en achtergrondinformatie over de cursist is meestal voldoende.

Hoe werkt het?

Het online advies bestaat uit:

 • Bepalen van de uitgangssituatie (telefonisch of per mail)
 • Analyse van een opgestuurde spraakopname van de cursist
 • Een verslag met daarin:
  • Een analyse van de spreekvaardigheid,
  • De belangrijkste doelen voor verbetering
  • Informatie over de invloed van de moedertaal
  • Een stappenplan voor training
 • Een telefoongesprek met toelichting op het verslag

Docenten zeggen vaak dat ze erg veel leren van het advies. Het is dus niet alleen goed voor je cursist, maar ook goed voor je eigen deskundigheidsbevordering! Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Materialenlijst


In dit gratis document (download) heb ik al het beschikbare uitspraakmateriaal voor het NT2-onderwijs op een rij gezet. Naast de materialenlijst krijg je bovendien nog drie leuke werkvormen cadeau.
Ken jij recent materiaal voor uitspraakonderwijs dat in deze lijst ontbreekt? Neem gerust contact met me op!

Achtergrondinformatie

 Kennis over specifieke moedertalen kan je helpen o  uitspraakproblemen beter te plaatsen. Hieronder vind je een aantal interessante websites en artikelen overa de uitspraak van anderstaligen:

Websites over de invloed van de moedertaal

Artikelen over verstaanbaar spreken

 

Meer handige tips ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: