Langere nachten, kortere klinkers? – Blog oktober

Langere nachten, kortere klinkers?

De herfst is begonnen! Ben jij ook al bijna vergeten hoe mooi de zomer was? Heerlijk die warme dagen… Maar die avonden met de verwarming en de lampen aan zijn ook wel weer gezellig, toch? Tijd om blogs te schrijven die jou gaan helpen bij het leren van de Nederlandse uitspraak!

Langere nachten

Nou ben ik een behoorlijke nerd. (Een nerd is iemand die verbanden zoekt, ook als ze er niet zijn (dit verband heb ik zelf ontdekt 😉)). Dus ik heb wat onderzoek gedaan naar de relatie tussen de klinkers in de namen van de maanden en de lengte van de nachten in die maanden. De klinkers in ‘juni’ en ‘juli’ zijn lang en de nachten in die maanden zijn kort. Maar in de naam ‘september’ zijn de klinkers kort en worden de nachten weer langer. Mijn theorie van een omgekeerd verband leek dus te kloppen… 😉

Ok-to-ber

Nu is het dus oktober, en de eerste o in oktober wordt als een korte klinker uitgesproken maar de tweede o als een lange klinker. Hoe ik dat weet? Dat kun je zien aan hoe we het woord schrijven. Een klinker (a, e, i, o, u) in een open lettergreep klinkt bijna altijd ‘lang’: na, zo, nu. Een klinker in een gesloten lettergreep klinkt bijna altijd ‘kort’: dag, herfst, muts. De 1e o van ok-to-ber klinkt dus kort, de 2e o in ok-to-ber klinkt lang. En de o in no-vem-ber en de 1e e in de-cem-ber klinken ook lang. Ondertussen worden de nachten ook steeds langer. Helaas: mijn omgekeerde verband klopt toch niet helemaal.

Paraplu

Net als de namen ‘kort en lang’, die kloppen ook niet, want je hoort niet echt een verschil in lengte. Dag of daaaaag blijft dezelfde klank. Het belangrijkste verschil: bij een korte klinker houd je je mond slapper dan bij een lange klinker. Denk aan een paraplu die je uit- of inklapt: slap: ah…actief: aa. Dit geldt ook voor eh…ee, ih…ie, oh…oo of uh…uu. Probeer het maar eens met o’s in oktober. En die paraplu, die kun je de komende maanden sowieso goed gebruiken!

Ingewikkeld verhaal? Leer meer over lange en korte klinkers in het NT2Spraak College.
De online lessen zijn stap voor stap opgebouwd met uitleg, oefeningen en handige tips!

Lees de hele nieuwsbrief! Ga naar https://mailchi.mp/bd8ced45ac2f/nieuwsbrief-oktober