Beter Nederlands spreken is uit!

Het duurde iets langer dan verwacht, maar het resultaat mag er zijn! Samen met Marilene Gathier schreef ik een prachtige lesmethode voor spreekvaardigheid met aandacht voor woordenschat, grammatica en uitspraak: Beter Nederlands spreken.

Voor wie?
Beter Nederlands is geschreven voor anderstaligen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren. Het bevat veel handige informatie over het Nederlands en spreekoefeningen van A1 tot en met B2. Het is geschikt voor cursisten die in groep, met een privédocent óf samen met een partner of taalcoach aan spreekvaardigheid wil werken.

Beter Nederlands spreken
De lesmethode bestaat uit een boek  en een website. Het boek is opgebouwd uit 7 thematische hoofdstukken waarin alle aspecten aan bod komen. In de overzichtelijke inhoudsopgave is te vinden welke uitleg en oefeningen er per vaardigheid in het boek staan.

IMG_20160526_091805965

Vrijwel alle uitleg en oefeningen staan ook als audiobestand op de website. Daar is ook aanvullend materiaal te vinden. Vooral oefeningen voor de uitspraak: typisch een vaardigheid waarvoor je veel ‘kilometers’ moet maken.

Uitspraak
Onder uitspraak worden hier niet alleen de klanken verstaan, maar ook klemtoon en intonatie, woordbinden en de uitspraak van leenwoorden.  Elke serie uitspraakoefeningen wordt ingeleid door een dialoogje waarbij de uitspraakfout een misverstand veroorzaakt. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende luister- en uitspraakoefeningen met als doel je verstaanbaarheid te verbeteren of ‘Nederlandser’ te klinken.

Zelfvertrouwen
Voor anderstaligen is direct kunnen reageren, grammaticaal correct en verstaanbaar spreken in het Nederlands heel belangrijk. Met Beter Nederlands spreken kunnen zij kennis opdoen, oefenen en zichzelf leren verbeteren. Op die manier leer je Nederlands spreken met zelfvertrouwen!